HEBATNYA SABAR

Kata Umar al-Khattab,

“Dengan kesabaran, kita tahu makna hidup yang lebih baik.”

Setiap hari kita diuji. Bermacam ujian yang kita terima. Kecil atau besar, ianya tetap ujian. Allah tidak sesekali menguji hambanya melebihi kemampuan mereka.

Ujian bukan hanya kepada perkara-perkara musibah, sedih atau kesakitan, malah ujian Allah juga akan datang dalam pelbagai jenis. Bagi sesetengah orang, mereka nampak kekayaan melimpah ruah adalah satu nikmat, tetapi sebenarnya itu juga satu ujian, ujian bagaimana mereka yang diberikan kekayaan itu menggunakan hartanya, ujian bagaimana sikapnya angkuh, sombong dan bakhil atau dia menjadi seorang yang pemurah.

Para Nabi adalah utusan Allah, namun mereka diuji dengan berbagai-bagai dugaan. Rasulullah s.a.w pernah bersabda, “Semoga Allah menurunkan rahmatNya kepada Musa, yang lebih banyak mendapat ujian berbanding umat lain, namun dia tetap bersabar.”

Kemuliaan seseorang itu tidak datang hanya melalui impian-impian dari mimpi dan angan-angan, tetapi kemuliaan hanya diraih dengan tekad dan usaha yang gigih, kerja keras dan pengorbanan. Semua itu memerlukan kesabaran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *